Je Magic verzameling verkopen (2021 update)

In dit forum vind je artikelen die geschreven zijn door onze leden.

Moderators: Dragonheart, Admins & Moderators

Gebruikersavatar
pi
Archmage
Berichten: 9184
Lid geworden op: ma apr 01, 2002 11:00 am
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Je Magic verzameling verkopen (2021 update)

Bericht door pi »

EDIT: in 2021 koop ik nog steeds graag verzamelingen, artikel is iets geupdate.

Welkom!

Als je op dit artikel terecht bent gekomen is de kans groot dat je mij niet kent omdat je gewoon op zoek bent naar tips voor de verkoop. Ik ben pi, speel bijna 24 jaar Magic en heb in die tijd aardig wat Magic verzamelingen overgenomen, van kleinere verzamelingen van honderd kaarten tot grote verzamelingen van honderdduizend kaarten. Naast beheerder van dit forum ben ik ook beheerder op een van de grootste internationale sites voor mensen die handelen in Magic en anderen die daarin geïnteresseerd zijn (zelf ben ik vooral een verzamelaar die zorgt goed op de hoogte te blijven van prijzen zodat de kosten van het verzamelen binnen de perken blijven).

Ik schrijf dit artikel om verkopers wat meer houvast te geven bij de verkoop. Het kan gebeuren dat je op een enorme goudmijn zit zonder het te beseffen, maar ook dat je deze illusie hebt zonder dat het echt zo is. Ik wil in ieder geval aanbieden om, als dit artikel niet voldoende is, de verzameling in persoon te bekijken als je hem bij mij langs brengt of om met je mee te denken via e-mail. Mocht je daar interesse in hebben dan ben ik bereikbaar op pi@magicforums.nl. Hier wordt regelmatig gebruik van gemaakt door lezers van dit artikel.

Er kunnen vele redenen zijn om een Magic verzameling van de hand te doen. Wat ik altijd als eerste aan zou raden om te overwegen is of er een kans is dat je in de toekomst het spel toch weer gaat willen spelen. Als dat zo is dan kan het een beter idee zijn om helemaal niet, of alleen de duurdere kaarten, te verkopen want voor de goedkope ga je naar verhouding heel weinig krijgen, terwijl als je weer zou beginnen je er relatief veel voor uit moet geven om je kaarten terug te krijgen.

Als je toch zeker weet alles van de hand te willen doen heb ik hier al eens een basisbeschrijving gemaakt van dingen om over te denken: http://www.magicforums.nl/viewtopic.php?f=1&t=4995. Dit kun je zien als de samenvatting van de dingen die ik hieronder ga bespreken voor de verkoop.
 1. Bedenk wat je graag zou willen krijgen.

  Idealiter natuurlijk heel veel, maar als je verwachting niet realistisch is dan ga je geen koper vinden en dat is alleen maar frustrerend. Je kunt ook denken aan ongeveer proberen terug te krijgen wat je ooit aan Magic uitgegeven hebt, helaas: veruit de meeste kaarten verliezen hun waarde en booster packs zijn sowieso duur in verhouding tot de waarde die je er uit kunt halen, de kans is dus groot dat je dan nog veel te hoog zit te denken.

  Het is over het algemeen goed te doen om 10 euro te krijgen per 1000 kaarten tenzij je kaarten behoorlijk beschadigd zijn of je de duurdere kaarten al eens weg hebt gedaan. Dit kun je als ondergrens nemen: als je ene lager bod krijgt kan dit zeker beter.

  Een bovengrens is moeilijker te geven, maar als je van vroeger nog weet welke kaarten duur/populair waren dan kun je overwegen om deze kaarten in Magic webshops op te zoeken om dit als basis te gebruiken. Bedenk wel dat je nooit in de buurt gaat komen van de prijs die een winkel er voor vraagt, de helft zal meer in de buurt zitten voor duurdere / populairdere kaarten. Als je uit gaat van 10 euro per duizend bulk kaarten en ongeveer de helft neemt van de gevonden waarde voor de dure/populaire kaarten dan heb je in de meeste gevallen een redelijke bovengrens.

  Ga vooral niet al je kaarten opzoeken, 90-95% is bulk, zal als bonus bij de verzameling gezien worden en niet echt meegeteld worden door de koper. Het is echt niet erg als hij er nog een paar leuke kaarten uit weet te halen, voor jou zou het veel tijd hebben gekost om die te vinden en tijd heeft ook waarde. Als je iemand weet die genoeg kennis heeft van waardes zou ik natuurlijk wel altijd overwegen die het door te laten kijken want die kan dat zonder opzoeken en dus veel sneller. Als het om veel kaarten gaat is het wel logisch hun te compenseren.

  Een algemene aanpak voor een nauwkeurigere inschatting is helaas lastig te geven. Zet gerust je vraagprijs wat aan de hoge kant, de koper gaat toch wel proberen af te dingen.
 2. Als je een potentiële koper niet kan vertellen wat in je verzameling zit dan ga je een prijs krijgen gebaseerd op wat diegene weet. Het is echt niet nodig om elke (un)common te beschrijven, sterker, doe dit vooral niet, maar, als je nog iets weet van welke kaarten toen je speelde populair waren dan zou ik deze kaarten vooral vermelden. Als je dit niet weet dan kun je hier vragen wat de belangrijkste kaarten zijn voor sets die je in je verzameling hebt. Als je geen onderzoek doet dan kan het goed zijn dat je veel te weinig ontvangt, de koper gaat je daar dankbaar voor zijn.

  Belangrijke algemene eigenschappen om naar te zoeken in je Engelstalige kaarten:
  • Kaarten zonder linksonder een jaartal hebben altijd potentie om veel waard te zijn. Als je ze vindt met zwarte buitenrand dan is het nog beter. Ik zou altijd adviseren om als je kaarten als deze in je verzameling tegen komt een winkel site te pakken en de sets Unlimited, Arabian Nights en Antiquities op waarde te sorteren en even te checken of jouw kaarten niet toevallig boven de 5 euro zitten in die sets. Ze zijn dan niet per se van die sets (er zijn nog 3 opties), maar zet ze even op de foto en dan kunnen we je zeker verder advies geven.
  • Kaarten met linksonder 1994 als jaartal die niet als set symbool een kroontje hebben (Fallen Empires) en wel de bovenkant van een pilaar of een maantje (Legends en The Dark). Doe hiermee hetzelfde als bij het vorige punt als je ze vindt. Mocht je kaarten vinden met 1994 linksonderaan en een witte buitenrand (zonder setsymbool) dan heb je mogelijk zojuist de jackpot gevonden, vraag zeker om advies in dat geval (op 2 uitzonderingen na gaat het dan om Summer Edition, de duurste en zeldzaamste Magic set, de kans hierop is extreem klein).
  • Kaarten met 1993-1999 linksonderaan, een witte buitenrand en een nogal vreemd set symbool dat iets weg heeft van een drol, zijn ook vaak de moeite waard, het gaat dan om Portal 3 Kingdoms. De duurste kaart uit deze set is Imperial Seal, maar zelfs sommige commons zitten op zo'n 20 euro.
  • Als je heel fanatiek wilt zijn zou je alle rares tussen je kaarten uit kunnen filteren. Voor kaarten vanaf 1998 is aan het gouden set symbool te zien dat kaarten rare zijn. Dit kost waarschijnlijk zoveel tijd dat de extra opbrengsten er niet tegenop wegen, maar je zou het kunnen overwegen (bulk rares zijn een paar cent waard, maar als ene rare populair is om te spelen dan heb je het al snel over ene paar euro of meer, het grootste deel zal bulk zijn).
  • Kaarten die glimmen (ook wel foil of premium genoemd) en rare zijn, zijn meestal de moeite waard om op te zoeken. De meeste zijn niet zo bijzonder, maar, degene die dat wel zijn hebben gelijk ook een hele hoge waarde. Let wel op dat kopers extreem kritisch zullen zijn over de staat van dit soort kaarten want verzamelaars die specialiseren in deze richting nemen zelden genoegen met minder dan het allerbeste.
 3. Maak foto's van je verzameling. Als je de kaarten over elkaar heen legt zodat alleen de namen zichtbaar zijn kun je er heel veel op een foto krijgen. Dit kan sneller zijn dan een lijst maken en net zo efficiënt werken.

  Dit geeft de potentiële koper vertrouwen in dat je daadwerkelijk de kaarten hebt, het helpt hem in te schatten of je niet te optimistisch over de staat bent en laat hem fouten in de identificatie van de sets van kaarten opmerken. Voor jou is het veel meer werk en foutgevoelig om een lijst uit te tikken, daarnaast zou je een van de interessantere kaarten gemist kunnen hebben en dit zorgt dat kopers die dan toch meenemen in het bod.

  Het is aan te raden om een betere camera te gebruiken aangezien de meeste mensen lang niet alle goede kaarten kunnen herkennen op een wazige foto. De echte ervaren handelaren overigens wel, maar vaak kan een particuliere koper net iets meer geven.
 4. Stel eventueel de vraag op dit forum of je vraagprijs realistisch is (je zou niet de eerste zijn die denkt op een goudmijn te zitten om dan te ontdekken dat het versturen waarschijnlijk meer kost dan de verzameling waard is).

  We willen je hier graag helpen en van advies voorzien, mail gerust naar pi@magicforums.nl als je liever een persoonlijk advies krijgt. Meestal ben ik ook bereid een bod te doen en ik zal in ieder geval open zijn over waar de waarde zit.
 5. Je hebt veel concurrentie en kopers kunnen vaak geduld hebben, realistisch gezien is de kans groot dat je niet net die ene unieke kaart hebt die iedereen zou willen, dus je moet je best doen kopers aan te moedigen van jou te kopen. Je enige goede mogelijkheid is een lage prijs. Winkelprijs is niet een realistisch uitgangspunt, zelfs als je 50% daarvan neemt zit je voor veel kaarten te hoog.

  Stel je voor dat een speler een verzameling zou willen kopen. Hij heeft een bepaald bedrag te besteden en warempel, hij zoekt een aantal van de kaarten die jij hebt. Als hij dan de kaarten bij een winkel gaat kopen is hij misschien wel per kaart duurder uit, maar, de totaalprijs ligt waarschijnlijk lager. Een speler zal altijd een flinke korting verwachten op de kaarten waar hij weinig interesse in heeft.

  Mocht je te maken hebben met een handelaar dan gebeurt er iets vergelijkbaars. De handelaar zal in veel meer kaarten geïnteresseerd zijn, maar, hij moet er wel genoeg aan kunnen verdienen, in gedachten houdend dat de verzameling uitzoeken en verder verwerken ook tijd en kosten met zich meebrengt. Een handelaar zal hierdoor altijd een korting verwachten op alle kaarten die genoeg ruimte voor hem overlaat om er aan te verdienen.

  Winkels hebben een reputatie en kunnen de tijd nemen om kaarten te verkopen. Jij aan de andere kant hebt concurrentie van iedereen die zijn kaarten probeert te verkopen en waarschijnlijk wel een beetje haast. De meeste verzamelingen zijn enigszins uitwisselbaar, dus de kopers zullen zich vooral richten op de verzamelingen waar ze de beste deal krijgen. In de meeste gevallen is eigenlijk je enige goede verkoopargument goedkoper zijn dan de concurrentie, al is veel oude of bijzondere kaarten hebben soms ook een goed argument.

  Onderaan de streep krijg je van handelaars en particulieren over het algemeen een vergelijkbaar bod op je verzameling, maar particulieren kunnen vaak net iets hoger gaan. Idealiter vind je natuurlijk iemand die heel veel zoekt van wat je aanbiedt, maar die is vaak lastig te vinden.
 6. Verwacht onderhandeling.

  Iedereen die interesse toont in je verzameling zal verwachten dat je niet op je laagst mogelijke prijs begint. 10% zakken vanaf je vraagprijs is heel normaal en tot 20% echt niet gek. Natuurlijk zullen er mensen bij zitten die iets veel te goedkoop willen krijgen, maar er zullen ook eerlijke potentiële kopers zijn die gewoon echt niet meer waarde zien. Vraag altijd waarom iemand een onverwacht laag bod doet. Misschien zijn je kaarten meer beschadigd dan je denkt, misschien heb je geen goede inschatting gemaakt van de waarde of is er een recente ontwikkeling in de Magic wereld geweest waar je niet van op de hoogte bent (een net aangekondigde herdruk van een kaart bijvoorbeeld). De meeste kopers zullen gewoon goede bedoelingen hebben en wel wat toelichting willen geven.
Winkels
 1. http://www.nedermagic.nl - aan de dure kant, maar de grootste van Nederland, vertrouw nooit op prijzen van kaarten die niet op voorraad zijn
 2. http://www.bazaarofmagic.nl - aan de dure kant, vertrouw nooit op prijzen van kaarten die niet op voorraad zijn
 3. http://www.magicunited.nl - beter geprijsd, maar minder voorraad, vertrouw nooit op prijzen van kaarten die niet op voorraad zijn
 4. http://www.magiccardmarket.eu - particuliere verkopers, redelijke prijzen en bijna alles is wel bij iemand op voorraad, maar doordat je bij veel verschillende aanbieders kijkt kunnen er uitschieters naar boven en met name beneden zijn
Hiernaast kijk ik zelf altijd graag op www.mtgstocks.com voor prijs verloop door de tijd heen.

Er is helaas geen perfecte bron voor prijzen.

Veel succes met de verkoop!
Je kunt een bijdrage doen aan de kosten van dit forum via deze link.
Plaats reactie